вівторок, 20 серпня 2013 р.

НЕ ЗАБУДЕМО, ЩО МИ, БРАТТЯ, КОЗАЦЬКОГО РОДУ

У дивному і різнобарвному світі колекціонерів є й філокартисти. Філокартія – колекціонування поштових листівок. Старих і нових, з ідеологічним відбитком і без нього. Але в будь-якій листівці віддзеркалюється час, доба, в яку вона з’явилася на світ. І нерідко саме завдяки таким невеличким реліквіям тримається зв'язок поколінь. Наприкінці 1917 року в Києві, в період Центральної Ради було надруковано на обгортковому папері поштові листівки з портретами українських гетьманів і поруч тексти. На звороті листівок напис – Видавництво «Вершигора», Київ, вул. Львівська, 33, помешкання 28. Листівок випустили 10 типів, їх видавали під номерами, наклад кожної з листівок невідомий. Адже біля портрета Богдана Хмельницького (№5) на листівці надруковано статті історичного переяславського трактату, на умовах якого року 1654 січня 8 дня Гетьман України «пристав до спілки з Московщиною».

Ось ці статті:
«1) Україна має самоуправу і незалежність до Московщини.
2) Має право власного законодавства і судівництва.
3) Право вибирати вільними голосами Гетьмана і всю старшину.
4) Приймати послів і умовлятися з чужими державами.
5) Москва не сміє ламати давніх прав селян, козаків, міст, міщан та духовенства; Українська Церква незалежна од Московської.
6) Україна має своє власне військо.
7) Україна й Московщина допомагають одна одній під час війни».

Під умовами напис – «Українці! Головами ляжемо, а вернемо беззаконно забрані у нас права і вольності». Умови ці, як зазначається, вже через століття зламала Московщина. Беззаконно, але не остаточно. Бо була УНР. Є нова незалежна Україна, свій вибір на користь якої зробив увесь український народ. Отож невипадково та перекликаються Переяславські статті з сучасністю.
На другій листівці – портрет Гетьмана Івана Мазепи (№9).
Цю умову склав року 1708 зі Швецією Гетьман Іван Мазепа, бо добре бачив, що віроломна Московщина на всей час од самого прилучення України (року 1654) ніколи не шанувала Переяславського Трактату.
«1) Уся Україна: Правобічна, Лівобічна та Запорожжа сполучуються в єдину, неподільну Українську республіку.
2) Україною править Гетьман та Генеральна Рада (Укр. Сойм); при Гетьмані мають Генеральні радники з козацької старшини, послів от Запорожжа та по одному з кожного полку.
3) На Україні має панувати цілковита воля й усі Українці стають рівними козаками».
Знизу заклик: «Українці! Пам’ятайте, як славні предки наші боронили свій рідний край!»

Таких листівок із портретами українських гетьманів видавали в різні часи чимало. Але в нашій країні за радянського періоду їхня доля, як і доля їхніх власників, була трагічною. Листівки, присвячені історії козацтва і справжній історії України, й надалі друкували. Щоправда, вже за кордоном у Варшаві, Відні, Торонто, Нью-Йорку.

Олександр Пирогов
м. Радомишль

Немає коментарів:

Дописати коментар