понеділок, 24 липня 2017 р.

РАДОМИСЛЬ НА КАРТАХ ЄВРОПИ XVI-XVIII СТОЛІТЬ

Чим більше заглиблююсь в історію Радомишля, тим більше переконуюсь, що потребують переосмислення та детального аналізу всім відомі та усталені історичні факти. Прикладом може слугувати факт, який начебто був доконаним  –  першої писемної згадки про Лутівку – але вдало "розвінчаний" В. Молодиком, який довів, що це не стосується нашої Лутівки.

Так само, із публікації в публікацію переходить твердження про те, що вперше населений пункт Радомисль з’являється на мапі Боплана 1648 року. Але ж давайте замислимось  –  для містечка-замку, яке знаходилось на "королівському шляху", так званому Шляху святого Якова або ж Via Regia de Compostella, який існує із раннього середньовіччя  –  середина 17 ст. це трохи запізніла дата. Вже на карті Форлані, датованої 1568 роком позначено наше місто, але під назвою... NARBA. Така ж назва повторюється на карті Д.Меркатора 1595 р. Згоден із скептиками лише в тому, що дослідження назви потребує залучення спеціалістів.


Йдемо далі. Візьмемо карту, якою користувався французький купець Мотіель, який їздив із Франції в Туреччину через Україну у 1580-1582р.р. Карта невідомого автора, зроблена раніше 1580-го року і зараз знаходиться у Національній бібліотеці у Парижі. Саме на цій карті вже знаходимо назву RADOMYSL, і на мою думку, її можна вважати першою де позначено наше місто.  Існують окремі думки про неналежність карти Мотіеля до вказаного періоду, що вона є пізнішою, але важко засумніватись в автентичності карти Великого князівства Литовського Миколи  –  Христофора Радзивіла, яка датується все ж таки раніше ніж 1648-м, а саме  – 1613-м, і де також позначено Радомисль.

Досліджуючи карти XVII ст., можна з впевненістю сказати про існування таких населених пунктів нашого краю як Моделів, Чайківка, Веприн і Негребівка, що позначені на мапі Ніколо Сансона 1665р. Це для мене прояснило ситуацію із виявленням скарбів на території Негребівки, які знаходять і дотепер. Картографічна історія Радомишля є цікавою і перспективною темою і думаю до снаги буде краєзнавцям, наприклад Павлу Тужику, досконаліше провести її дослідження, яке, впевнений, принесе багато сюрпризів. От, наприклад, на карті 1710 р. Абрахама Алларда, через Радомисль проходить шлях, ні, не на Київ чи Житомир, а на Чорнобиль, через Білорусь, далі Смоленськ і... Москва (була б вона неладна на ніч згадувати). І це пояснює наявність монет Московії у скарбі 17 ст., знайденому у місті у 20 ст., і першовитоки назв вулиць Малої і Великої Чорнобильських.

Картографічні джерела доводять, що наша країна, а з нею і Радомишль, здавна географічно, історично та культурно належить до Європи. Наше з вами, краяни, завдання зберегти, по можливості відновити історичне обличчя і надати нашому краю комфорту та туристичної привабливості.

P.S. Ознайомитись з картами можете за посиланням https://uk.wikipedia.org/wi…/Історичні_мапи_України_(список) і з картою Радзивіла у Радомишльському краєзнавчому музеї, роздрукованою Сашком Смакалом, за що йому вдячність і респект...

Сергій Галицький
24 липня 2017 р.

1 коментар:

  1. Про згадане "розвінчання" лутівської дати, що не мала до нашої Лутівки жодного стосунку:
    http://radomyshl.blogspot.com/2016/02/blog-post.html

    ВідповістиВидалити